4 Temmuz 2024 Perşembe

KÖY YAŞAMINDAN

KÖYLÜ

KÖY YAŞAMINDAN

HER KAZIN SONU BANDURMA.

Kış aylarının yöresel vazgeçilmez bir yiyeceğidir BANDURMA.

Kaz kümese konur HODALA.ile bir iki hafta iyice beslenir.

Kaz kümesten çıkarılır önüne bir oklava konur kaz bu oklavanın üstünden atlayamazsa tamam beslenmiştir.

Kaz kesilir etinin pek lezzeti yoktur.

yağı çok önemsenir yöremizde.yufka ekmekler ince ince dürümlenir kesilir.eritilmiş kaz yağına bandırlır.tepsiye dizilir üzerinede şekilde görüldüğü gibi birazcık etinden didelenir servise hazırdır..(Mithat demirsöz)

DUT PEKMEZİNİN YAPILIŞI

Dutun süzülmesi için basit bir düzenek kurulur. Temiz bir çuval, uygun bir kasnağa geçirilir. Kasnak iki adet sopayla desteklenerek bir sepetin üzerine konulur. Sepette yine aynı şekilde yükseltilir ve dut suyunun süzülmesi sağlanır.Dut ve su pişirme kabına alınır. Altı yakılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığında üzerine çıkan kefi alınır.Dutun çiğ tadı gidip rengi kızarana kadar pişirilmeye devam edilir. (Yaklaşık 45 dakika. Ara sıra dutun tadına bakın. Şekerini tamamen suya verip tatsızlaşması lazım. Ama dutun tamamen dağılmasına da izin vermeyin. Çok aşırı karıştırmayın ki, suyu bulanık bir hal almasın)Kaynayan dut ve su büyükçe bir süzeğe dökülür. Biz hazırladığımız düzeneğe döktük. Bu şekilde çok kolay oluyor.Altına genişçe bir kap konur ve suyunun bu kaba süzülmesi sağlanır.Süzeğin ağzını toparlayıp üzerine bir ağırlık koyun ki, dutun suyu iyice süzülsün.Süzülen suyu yeniden tencereye alıp kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında, üzerine biriken köpükleri alın. 10 dakika kadar kaynatmaya devam edin.
Daha sonra bu şırayı geniş ve yayvan kaplara paylaştırın. Bu kapların önceden az ıslatılmış kül ile ovulup sonra yıkanması ve kurulanması pekmezin ekşimemesi açısından çok önemlidir. Bu da anca köy veya bahçe ortamlarında mümkündür.Kapları devamlı güneş gören bir yere koyarsanız olgunlaşması hızlanacaktır. Az güneş alan veya çok nemli ortamlarda pekmez geç olgunlaşabilir ve ekşime riski artar.
Ertesi gün kaplardaki şıra çekilip azalmaya başlar. Küçük kaplardaki şıralar büyük kaplara dökülerek toparlanır. En son bütün şıralar bir büyük kapta birleştirilir.Keskin güneş altında pekmez 2 gün içerisinde olgunlaşır. Olgunlaşan pekmezin üzerinde sarı, köpüksü bir tabaka oluşur. Bu aşamadan sonra pekmezi, tülbentten veya sık tülden yapılmış bir süzekten süzülür. Şişe veya kavanozlara konularak saklanır.NOT: Eğer kuru duttan pekmez yapma imkanınız varsa, 1 ölçü kuru duta, 2 ölçü su kullanmanız gerekir.Pekmezin içine, hem olgunlaşma esnasında, hem de olgunlaştıktan sonra asla ıslak bir nesne değdirmeyin, yoksa pekmez ekşiyebilir.

 

DUT PEKMEZİNİN FAYDALARI NELER?

Kansızlığa iyi gelir.

Demir bakımından oldukça zengindir.

Kansere karşı koruma sağlayan antioksidanlar açısından zengindir.

Kemikleri güçlendirir ve kemik erimesine karşı koruma sağlar.

Mide hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır.

Adet ağrılarını azaltır.

İçeriğinde kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller vardır.

Kanın pıhtılaşmasını önler.

Uterus kaslarının sağlığını korur.

Kolesterolü dengeler.

Sinir sistemini güçlendirir.

Karaciğeri temizler.

Göğüs ağrılarını hafifletir.

Böbrekleri güçlendirir.

(Alıntı)Teşekkürler. AFİYET OLSUN.

AYVA REÇELİ  YAPILIŞI

MALZEMELER

  • 3 adet orta boy ayva
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tereyağ veya margarin

Öncelikle ayvalarımızın kararmaması için 1 kaba su doldurulur Soyulup dilimlenen ayvalar suyun içine atılır.

  • Sonra minik küpler halinde doğranır.
  • Tencereye alınır üzerine şeker ve suyu ilave edilir. İsteğe bağlı karanfil koyabilirsiniz.
  • Orta ateşe konulur kaynamaya başlayınca karıştırılır ve en kısık ateşe çekilip pişmeye bırakılır.
  • 30- 40 dakika duruma göre kaynadıktan sonra kontrol edilir.
  • Koyulaşmaya başlayınca tereyağı yada margarin konulup (rengini berraklaştırıp köpüksüz olması için) 5-10 dakika daha kaynatılır.
  • Limon suyu damlatılıp az daha kaynatılıp kapatılır.
  • Suyunu iyice çekmesine gerek yok çünkü ayvanın yapısı gereği soğuyunca hafif jöleleşecektir.
  • Sıcak kavanoza konulup ters çevrilip soğuyana kadar böyle bekletilir.
  • Eğer vakumlama yapmak istemiyorsanız soğuyana kadar tencerede bırakılır tamamen soğuduktan sonra bir kaba konulup dolaba kaldırılır.Ayva çekirdeği doğal şeffaf jöle yapımında kullanıldığı için koyulaştırma özelliğine sahiptir. Fakat jöleden de bilindiği üzere renk değiştirme özelliği yoktur. Ne kadar beklerse beklesin rengi değişmez. Ayva çekirdeği reçeli kırmızı yapmaz. Kaynama süresi uzadıkça ayva rengi değişir. Suyunu az koymayın uzun süre kaynatın. Ben çekirdek koymadım ve renk ortada Zaten soğuyunca kıvamı da jöleleştiği için çekirdek koymaya gerek yok. Ama ayva kabuğunun kırmızı yapma özelliği vardır. İsteğe bağlı olarak ayva kabuğu koyabilirsiniz sonra 15 dakika kaynadıktan sonra çıkartabilirsiniz ama buna gerek bile kalmıyor kendi rengi çok tatlı oluyor.
    AFİYET OLSUN.(Alıntı)Teşekkürler.

   

      ÇİLEK REÇELİ

      MALZEMELER

  • 4 kilo Çilek
  • 2 kilo Şeker
  • 1 tatlı kaşığı margarin veya tereyağ
  • Yarım limon suyu
  • Öncelikle Çilekler ayıklanır, yaprakları temizlenir ve güzelce yıkanır.
  • Tencereye yarısı konulur ve şekerin yarısı eşit şekilde yayılır.
  • Kalan Çilekler de konulup kalan çilek de eşit yayılır.
  • Reçele lezzet verecek kendi öz suyunu salması için 1 gece kapağı kapalı serin ortamda bekletilir.
  • Suyunu salmış Çilekler ocağın üstüne alınır ve orta ateşte kaynamaya bırakılır.
  • İyice kaynamaya başlayınca en ufak göze alınır ve kısık ateşte yavaş yavaş kaynayıp pişmeye bırakılır.
  • Ara ara mutlaka karıştırılır.
  • İlk etapta başından fazla ayrılmamanızı kontrollü olmanızı tavsiye ederim. Reçelin yavaş yavaş uzun süre pişmesi gerekiyor. Pişerken kesinlikle kapağını asla kapatmayın.
  • Çilekler yumuşayıp yavaş yavaş artık reçel olmaya başladığı zaman köpüğü gidip pişince sıfır köpük olsun diye az miktar katı yağ eklenir, zaten hiç bir şekilde belli olmuyor ama çok fayda ediyor. Koymak istemeyen koymayabilir hiçbir sıkıntı olmaz.
  1. O şekilde de 5-10 dakika kaynayınca yavaş yavaş suyu azalmaya başlayan kıvama gelen reçele limon suyu ilave edilir ve 5-10 dakika daha o şekilde kaynatılır.
  2. Bayağı su bıraktığı için yine de biraz koyu sulu kalacak ama limon suyu da ilave ettiğimiz için sonradan soğuyunca kıvama geleceğini hesap ederek suyunu çok aşırı fazla çektirmemeye dikkat edin. Ama tam kıvama gelmeden de yam pişmeden kapatmayın.
  3. Reçel olduktan sonra sıcak sıcak özellikle kuru temiz kavanozlara doldurulur asla su olmaması gerekir.
  4. Sonra kuru kapak ile iyice sıkılır ve ters çevrilir.
  5. Soğuyunca hazır.
  6. Kapağı tutmuş olan reçelleri Uzun süre muhafaza muhafaza edebilirsiniz. Hemen tüketecekseniz Soğumadan kavanozlara koyup asla ağzını kapatmayın, yoksa küflenme yapar.
  7. İsteğe göre isteyen yarı ölçüsünü yapabilir. Ama zaten yarıdan da aşağıya düşüyor onu da hesap ederek yapmalısınız. Birde ne kadar fazla yaparsanız o kadar su salacağı için hep birlikte topluca pişmesi daha iyi oluyor kıvamı her şeyi ölçüsü  tam oluyor.
    AFİYET OLSUN(Alıntı)Teşekkürler.

KAYISI REÇELİ TARİFİ

 MALZEMELER

2 kg kayısı

2 kg şeker

1 tatlı kaşığı limon tuzu

Kayısıları yıkayıp ikiye bölün.Çekirdekleri fındık ya da ceviz kıracağı ile kırarak içlerini çıkartın.Kayısıları tencereye alarak üzerine toz şekeri dökün.Çekirdekleri de ekleyerek tencerenin kapağını kapatın.5-6 saat yada gece boyunca bu şekilde bekletin.Yaklaşık 35 dk kadar kaynatın.Ocaktan almadan 10 dk kadar önce limon tuzunu ilave edin.İstediğiniz kıvama geldiğinde ocaktan alın.Biz çok koyu kıvamlı reçel sevmiyoruz. 35dk kaynadığında kıvamı çok güzel oldu ama yine de damak tadınıza, tercihinize göre süreyi ayarlayabilirsiniz.Hala kaynamakta olan reçeli kavanozlara doldurarak kapağını sıkıca kapatın.Kahvaltıları güzelleştiren reçellerden olan, çocuklarında bayılarak yediği kayısı reçelini sizler de evlerinizde yapabilirsiniz. Daha önce denemeyenlerin dahi zorlanmadan yapabileceği kayısı reçeli nasıl yapılır?, en güzel kayısı reçelinin tarifi istiyorum diyorsanız püf noktalarını da anlattığım tarifimi incelemeyi ve evlerinizde denemeyi unutmayın. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

KAYISI REÇELİ YAPMANIN

PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Reçel için seçtiğiniz meyvelerin taze ve olgun olması dikkat edilmesi gereken ilk noktadır.Toz şeker ve kayısıları bir tencereye alarak gece boyunca bekletmelisiniz.Reçelinizin köpüklenmemesini istiyorsanız kaynamaya başladıktan sonra küçük bir parça tereyağı atabilirsiniz.Reçelinizin altını kapatmaya yakın son 5-10 dakikada limon tuzunu ilave etmelisiniz. Burada ilave ettiğiniz limon tuzu yada limon suyu reçelinizin şekerlenmesini önleyecektir.Eğer reçel yerken kayısılar diri bir şekilde gelsin ağzıma diyorsanız daha sert kayısılar kullanabilirsiniz.Reçeliniz olduktan sonra kavanozlara doldurarak ağzını sıkı bir şekilde kapatmalı ve ters çevirmelisiniz. Aynı zamanda kayısı reçellerinizi saklarken serin ve güneş görmeyen bir ortamda muhafaza etmelisiniz.

Kuru kayısı reçeli tarifi Reçellerinizi taze kayısıdan yapabildiğiniz gibi kurutulmuş kayısılardan da yapabilirsiniz. Mutfakta alternatifler hiç bitmez. Kayısı mevsiminde olmadığınız zamanlarda sizlerinde canı reçel istiyorsa kuru kayısı reçelini deneyebilirsiniz.

KAYISI REÇELİ KAÇ KALORİDİR? 1 tatlı kaşığı kayısı reçeli yaklaşık olarak 15 kaloriye denk gelmektedir.

AFİYET  OLSUN (Alıntı)Teşekkürler

VİŞNE REÇELİ TARİFİ

MALZEMELER

  • Vişne
  • Şeker
  • Limon suyu
  1. Tereyağ veya margarin
    Verdiğim çilek reçeli tarifi gibi bundan da çok memnun kalacaksınız
    Ben çekirdeklerini çıkarıp yapıyorum yemesi kıvamı her şeyi ile harika oluyor. Çekirdekli yapınca sert oluyor. Çoğu kişi 1’e 1 ölçüyle yapıyor. Aslında düşündüğümüzde;
    2 kase meyve ve 1 kase şekerle yaptığımız reçel pişince 1 kase kadar kalıyor ve şekeri de tastamam gelmiş oluyor ama 2 kase şeker ile yapsanız ağdalanıyor şekerleniyor yada baygın şekerli oluyor. Tercih size kalmış Çekirdekleri çıkarılmış 1 büyük kase vişne tencereye alınır.
  2. Üzerine aynı kase ile 1 kase şeker konulur.
  3. Tencerenin kapağı kapatılır serin yerde suyunu salana kadar 1 gece bekletilir.
  4. Bu tarifte 1’e 1 kullanıyoruz ama çekirdekleri çıkarılmış 1 kase vişne, çekirdeği çıkarılmamış 2 kase vişneye tekabül ediyor, onun için çekirdeğini çıkarıp yapacaksanız ne kadar vişne kullanacaksanız o kadar şeker kullanmanız gerekiyor. (1 kap çekirdeği çıkarılmış vişneye 1 kap şeker ) Ama çekirdeği çıkarmadan  yaparsanız 1 kap vişneye yarım kap şeker koymanız gerekir.
  5. 1 gece bekleyip suyunu salan vişneler 1 tur karıştırıp orta ateşe konur ve kaynamaya bırakılır.
  6. Kaynamaya başlayınca en ufak ocak gözüne alınıp kısık ateşe çekilip ara ara karıştırarak kapak açık 1 saat kadar kaynatılır kıvamı koyulaşıp köpüklenince margarin yada tereyağ konulur.
  7. 2-3 kilo vişneden yapacaksanız 1 tatlı kaşığı margarin, 4-5 kilo yapacaksanız 1 yemek kaşığı margarin yeterli gelecektir.
  8. İyice kıvamlandığını meyvelerin piştiğini reçel kıvamına gelmeye başladığı zamanda margarin koyduğumuz ölçü ile aynı oranda kilosuna göre aynı miktarda limon suyu eklenip karıştırılır ve o şekilde de 10 dakika kaynatılıp altı kapatılır ve kaynak iken kuru kavanozlara pay edilip ağzı sıkıca kapatılır ve ters çevrilir soğuyana kadar 1 gün ters şekilde bekletilir sonra serin kuru kiler ortamında saklanır

 (Alıntı)Teşekkürler. AFİYET OLSUN.

    ERİK REÇELİ TARİFİ

    MALZEMELER

1 kilogram sarı erik

5 su bardağı toz şeker

1 su bardağı su

Yarım limonun suyuSaplarını ayıkladığınız erikleri bol suyla yıkayın.Erikleri bıçakla ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın.Reçeli kaynatacağınız tencereye aldığınız eriklerin üzerine şekeri her tarafını kaplayacak şekilde yayın.Tencerenin kapağını kapatıp buzdolabında bir gece bekletin.Ertesi gün reçel tenceresini orta ateşte kaynayana kadar pişirin.Kaynayan reçelin altını kısıp ara sıra karıştırarak kaynatmaya devam edin.Koyulaşan reçele limon suyunu ilave edip birkaç dakika daha kaynatın ve altını kapatın.Soğumasını beklediğiniz reçeli kavanozlara bölüştürün.Kavanozların ağzını sıkıca kapatıp ters vaziyette karanlık bir yerde saklayın

(Alıntı)Teşekkürler. AFİYET OLSUN.

ÜZÜM PEKMEZİ NASIL YAPILIR?

MALZEMELER
2 kilo üzüm
Kevgir
İnce süzgeç
Tencere

Üzüm pekmezi içerisine şeker koyulmamalıdır. Üzüm pekmezinin faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için şekersiz bir şekilde pişirmek gerekmektedir. Üzüm pekmezinin nasıl yapıldığını merak edenlere aşama aşama üzüm pekmezi yapımını açıkladık. İşte adım adım üzüm pekmezi yapımı.1.aşama
İlk olarak 2 kilo üzümün içerisinden çürükleri ve çöpleri ayıklayın.aşama
Daha sonra üzümleri bol su ile iyice yıkayın.4.aşama
Tencerenin üzerine demir süzgeci yerleştirin. İki kilo üzümü ellerinizle demir süzgeç üzerinde ezin. Suların alt kısımdaki tencereye akmasına izin aşama
2 kilo üzümün hepsini elinizle ezdikten sonra suyunu ve posasını ayırın.6.aşama
Çıkan üzüm suyunu bir kere daha ince süzgeçten geçirin. Çıkan posayı çöpe boşaltabilirsiniz.7.aşama
Kalan üzüm sularını temiz bir tencereye alın. Daha sonra ocakta pekmez haline gelinceye kadar kaynatın.8.aşama
Pekmez kaynamaya başladıktan sonra sürekli karıştırmanız gerektiğini unutmayın. Pekmezin macun kıvamına geldiğini kepçeye yapışıp yapışmadığından anlayabilirsiniz. Pekmeziniz soğuduğunda kavonoza alabilirsiniz. Pekmezinizin tam olarak kıvam alması için bir saat kaynatmanız gerekir.Vermiş olduğumuz tarif yarım kâseliktir. Dilediğiniz miktarda üzümden pekmez hazırlayabilirsiniz.Ev yapımı üzüm pekmezinin sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Evinizde hazırladığınız üzüm pekmezinin faydalarını merak ediyorsanız aşağıda vermiş olduğumuz bilgilere göz atabilirsiniz.Üzüm pekmezinin faydalarıÜzüm pekmezinin yaklaşık olarak 200 gramı vücuda sağladığı kalori bakımından 1150 gr süte, 350 gr kırmızı ete ve 300 gr beyaz ekmeğe eşdeğer seviyededir.

Demir kaynağı

Pekmez iyi bir demir kaynağıdır ve kan kaybından dolayı demir eksikliği riski yüksek olan kadınları menstruasyon için çok etkilidir. Yağsız ve çok az kalori içermeyen, kırmızı et gibi diğer yağlı kaynaklara kıyasla vücuda demir katmak için daha iyi bir alternatiftir.

(Alıntı)Teşekkürler. AFİYET OLSUN.

                                                                

Resimler(alıntı)Emeği geçenlere teşekkür ederim.

Sitemdeki yazıların kaynağı verilmemiş olanların kaynakları bilinmediğindendir. Hak sahipleri talep ettiği anda kaynağı yazılır ya da yazı siteden kaldırılır. Kendi yazılarımın altında ismim vardır. Bu sitedeki yazıların yasalara aykırı kullanımı siteyi değil kullanıcıyı bağlar. Bu site hiçbir menfaat gözetilmeksizin sadece bilgi sağlama amacıyla kurulmuştur ve ticari hiçbir çıkarı yoktur. Ziyaretçilerden tek talebim DUA’dır.İyi günler sizinle olsun.

SELAMİ ALKAN



 

ÇİĞDEM AVCI

  (SND) SAFRANBOLU (ILBARIT KÖYÜ) ÇİĞDEM AVCI Özgeçmiş: İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Lisans ve Yüksek Lisans, Dokto...