12 Mart 2025 Çarşamba

kAYA MEZARI






Safranbolu’da Tarihi Kaya Mezarları Turizme Açılacak


UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde kaya mezarları, turizme açılarak korunacak.

Yaklaşık 3.000 yıllık tarihi geçmişinde pek çok uygarlığa ev sahipliği yaparak önemli kültürel zenginliklere sahip olan, özellikle Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konaklarla öne çıkan Safranbolu’da birçok kaya mezarı bulunuyor. Fakat bu kaya mezarları, defineciler tarafından tahrip ediliyor.

Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, AA’ya yaptığı açıklamada, “Kaya mezarlarını hem koruma hem de turizme kazandırma adına başlatılan çalışmalarımız devam ediyor. Bunların hepsi tespit edilip kayıt altına alınmıştır. Birçoğu ulaşımı kolay olmayan kırsal alanda yer almaktadır. Bu nedenle çalışmalara ulaşım konusunda adım atarak başladık. Biz turisti çekecek çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar tamamlandığında mezarlarımızı turizme açarak korumuş olacağız. Sürekli sirkülasyonun olacak bu bölgede defineciler tahribat yaratamayacak” dedi.

Safranbolu'daki 'kaya mezarları' korunacak

Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki kaya mezarları, turizme açılarak definecilerden korunacak.

30.07.2015 - Güncelleme : 30.07.2015



    

KARABÜK - ERSİN TURAN 

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kaya mezarları, turizme açılarak korunacak.

Yaklaşık 3 bin yıllık tarihi geçmişinde pek çok uygarlığa ev sahipliği yaparak önemli kültürel zenginliklere sahip olan, özellikle Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konaklarla öne çıkan Safranbolu'da birçok kaya mezarı bulunuyor. 

Karakoyunlu, Gündoğan ve Üçbölük köyleri ile Soğanlı Çayı Vadisi'nde rastlanan kaya mezarları, görenlerin ilgisini çekiyor.

Kaya mezarları, defineciler tarafından zaman zaman tahrip ediliyor.

Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaya mezarlarından bazılarının, içerisinde ölen kişilere ait değerli eşyalar bulunduğu gerekçesiyle defineciler tarafından tahrip edildiğini söyledi.

Bu tahribatı önlemek adına birçok çalışma yaptıklarını ifade eden Bulacak, "Kaya mezarlarını hem koruma hem de turizme kazandırma adına başlatılan çalışmalarımız devam ediyor. Bunların hepsi tespit edilip kayıt altına alınmıştır. Birçoğu ulaşımı kolay olmayan kırsal alanda yer almaktadır. Bu nedenle çalışmalara ulaşım konusunda adım atarak başladık" diye konuştu. 

"Turisti çekecek çalışmalar yapıyoruz"

Kaya mezarlarında yaratılan tahribat nedeniyle çalışmalarının içinde koruma girişimlerinin de bulunduğunu aktaran Bulacak, "Öncelikle bu değerlerimizi bölge halkımız ve köylülerimiz koruyacak. Biz turisti çekecek çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar tamamlandığında mezarlarımızı turizme açarak korumuş olacağız. Sürekli sirkülasyonun olacak bu bölgede defineciler tahribat yaratamayacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Bu mezarların her biri tarihe ışık tutuyor"

Üçbölük Köyü Kültür Merkezi sorumlusu Recai Demiröz de köylerinde ve çevresindeki yerleşim yerlerinde çok sayıda kaya mezarı bulunduğunu, bunların 2 bin 500 yıl öncesine ait olduğunun tahmin edildiğini aktardı.

Köyde bir de kral mezarının yer aldığını belirten Demiröz, "Bu mezarların her biri tarihe ışık tutuyor. Hepsi bizim zenginliğimiz ve değerimiz. Nasıl Safranbolu koruma altına alınarak bir dünya kenti haline getirildiyse mezarların da bunun bir parçası olması gerekiyor" diye konuştu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

İlgili konular

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, definecilerin hedefi olan kaya mezarları, kurtarılmayı bekliyor.

Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konaklarla öne çıkan Safranbolu’da, başka medeniyetlere ait tarihi yapılar da dikkat çekiyor.

  

SECERE

  (SND) SAFRANBOLU (ILBARIT KÖYÜ) ÜÇBÖLÜK KÖYÜ    SECERESİ Üçbölük köyü (Ilbarıt) ...