SAFRANBOLUMUZUN ATA
MESLEKLERİNDEN BİRİDE FURUNCULUK FIRINCILIKDIR.ŞÖYLE FIRINCILIK TERİMLERİNE NE
DERSİNİZ..
AĞIZ:hamurun
kazanda yoğurulup pişirilip son ekmeğin çıktığı sürece bir ağız denir..
PASA:basdon büküldükden sonra üzerine dizilen uzunca tahta tahtanın üzerindede
bez olur bunada pasa bezi denir.
BASTON:hamurun pazı şeklinden uzunlamasına bükülmesi.
ISLANGA.hamur yoğurulduktan sonra dinlenmek mayası gelmesi için bekletilen
uzunlamasına bir tür kazan.
MASDALYA.eskiden yaş hamur mayası yokken ekşi maya
tutulan bir tür tahtadan tekne.
HARMAN YAPMA.fırıncının birkaç fırmadan aldığı un
cuvallarını karıştırma işi.
KAZIYACAK:hamur kesilen bir tür çok keskin olmayan
alet.eysiran gibi.şekil olarak başka.
HAMURANE.hamurun bütün işleminin yapıldığı yer.
HAMURKER.hamuru yapan hamuranenin ustabaşı.
YARDIMCI:hamurker yardımcısı hamuru tartan baston
büken kişi.
GAPAKÇI:bastonlara etiket vuran pasaları arabaya
dizen kişi.
PİŞİRİCİ.BÜŞÜRCÜ:bastonları yada okkalık hamurları
küreğe dizip bıçak atan fırına salan pişiren kişi
OCAKÇI.fırını yakan pişen ekmekleri fırından
kürekle çıkaran kişi..
TEZGAHTAR:fırının girdi çıktısından çıkan
ağızlardan ve fırının hesap işlerinden sorumlu kişi.
YAMAK:tezgahtar yardımcısı tezgahta ekmek
satan.bakkallara ekmek sevkiyatından sorumlu kişi.
ÇIRAK:bakkallara küfeyle ekmek taşıyan
kişii.eskiden bunlara tablakerde denirmiş.dışarıda ekmek satan olanlara.
KÜFE:çırağın bakkala sırtında ekmek götürdüğü sepet
yada tekerlekli araba
MOSTURA..Fırın camekanı ekmeğin dışardan
görüntüsünü sağlayan yer.
İSTİM..Ekmek Hamurunun fırına atıldıktan sonra renk
alması için verilen su buharı..(Mithat DEMİRSÖZ)
FURUNCULUK
safranbolumuzun ata mesleklerinden biride
furunculuk fırıncılıkdır.şöyle fırıncılık terimlerine ne dersiniz..
ağız:hamurun kazanda yoğurulup pişirilip son ekmeğin çıktığı sürece bir ağız
denir..
pasa:basdon büküldükden sonra üzerine dizilen uzunca tahta tahtanın üzerindede
bez olur bunada pasa bezi denir.
baston:hamurun pazı şeklinden uzunlamasına bükülmesi.
ıslanga.hamur yoğurulduktan sonra dinlenmek mayası gelmesi için bekletilen
uzunlamasına bir tür kazan.
masdalya.eskiden yaş hamur mayası yokken ekşi maya
tutulan bir tür tahtadan tekne.
harman yapma.fırıncının birkaç fırmadan aldığı un
cuvallarını karıştırma işi.
kazıyacak:hamur kesilen bir tür çok keskin olmayan
alet.eysiran gibi.şekil olarak başka.
hamurane.hamurun bütün işleminin yapıldığı yer.
hamurker.hamuru yapan hamuranenin ustabaşı.
yardımcı:hamurker yardımcısı hamuru tartan baston
büken kişi.
gapakçı:bastonlara etiket vuran pasaları arabaya
dizen kişi.
pişirici.büşürcü:bastonları yada okkalık hamurları
küreğe dizip bıçak atan fırına salan pişiren kişi
ocakçı.fırını yakan pişen ekmekleri fırından
kürekle çıkaran kişi..
tezgahtar:fırının girdi çıktısından çıkan
ağızlardan ve fırının hesap işlerinden sorumlu kişi.
yamak:tezgahtar yardımcısı tezgahta ekmek
satan.bakkallara ekmek sevkiyatından sorumlu kişi.
çırak:bakkallara küfeyle ekmek taşıyan
kişii.eskiden bunlara tablakerde denirmiş.dışarıda ekmek satan olanlara.
küfe:çırağın bakkala sırtında ekmek götürdüğü sepet
yada tekerlekli araba
mostura..fırın camekanı ekmeğin dışardan
görüntüsünü sağlayan yer.
istim..ekmek hamurunun fırına atıldıktan sonra renk
alması için verilen su buharı..(mithat demirsöz)