29 Ekim 2024 Salı

FURUNCULUK(165)


SAFRANBOLUMUZUN ATA MESLEKLERİNDEN BİRİDE FURUNCULUK FIRINCILIKDIR.ŞÖYLE FIRINCILIK TERİMLERİNE NE DERSİNİZ..
AĞIZ:hamurun kazanda yoğurulup pişirilip son ekmeğin çıktığı sürece bir ağız denir..
PASA:basdon büküldükden sonra üzerine dizilen uzunca tahta tahtanın üzerindede bez olur bunada pasa bezi denir.
BASTON:hamurun pazı şeklinden uzunlamasına bükülmesi.
ISLANGA.hamur yoğurulduktan sonra dinlenmek mayası gelmesi için bekletilen uzunlamasına bir tür kazan.
MASDALYA.eskiden yaş hamur mayası yokken ekşi maya tutulan bir tür tahtadan tekne.
HARMAN YAPMA.fırıncının birkaç fırmadan aldığı un cuvallarını karıştırma işi.
KAZIYACAK:hamur kesilen bir tür çok keskin olmayan alet.eysiran gibi.şekil olarak başka.
HAMURANE.hamurun bütün işleminin yapıldığı yer.
HAMURKER.hamuru yapan hamuranenin ustabaşı.
YARDIMCI:hamurker yardımcısı hamuru tartan baston büken kişi.
GAPAKÇI:bastonlara etiket vuran pasaları arabaya dizen kişi.
PİŞİRİCİ.BÜŞÜRCÜ:bastonları yada okkalık hamurları küreğe dizip bıçak atan fırına salan pişiren kişi
OCAKÇI.fırını yakan pişen ekmekleri fırından kürekle çıkaran kişi..
TEZGAHTAR:fırının girdi çıktısından çıkan ağızlardan ve fırının hesap işlerinden sorumlu kişi.
YAMAK:tezgahtar yardımcısı tezgahta ekmek satan.bakkallara ekmek sevkiyatından sorumlu kişi.
ÇIRAK:bakkallara küfeyle ekmek taşıyan kişii.eskiden bunlara tablakerde denirmiş.dışarıda ekmek satan olanlara.
KÜFE:çırağın bakkala sırtında ekmek götürdüğü sepet yada tekerlekli araba
MOSTURA..Fırın camekanı ekmeğin dışardan görüntüsünü sağlayan yer.
İSTİM..Ekmek Hamurunun fırına atıldıktan sonra renk alması için verilen su buharı..(Mithat DEMİRSÖZ)

FURUNCULUK

safranbolumuzun ata mesleklerinden biride furunculuk fırıncılıkdır.şöyle fırıncılık terimlerine ne dersiniz..
ağız:hamurun kazanda yoğurulup pişirilip son ekmeğin çıktığı sürece bir ağız denir..
pasa:basdon büküldükden sonra üzerine dizilen uzunca tahta tahtanın üzerindede bez olur bunada pasa bezi denir.
baston:hamurun pazı şeklinden uzunlamasına bükülmesi.
ıslanga.hamur yoğurulduktan sonra dinlenmek mayası gelmesi için bekletilen uzunlamasına bir tür kazan.
masdalya.eskiden yaş hamur mayası yokken ekşi maya tutulan bir tür tahtadan tekne.
harman yapma.fırıncının birkaç fırmadan aldığı un cuvallarını karıştırma işi.
kazıyacak:hamur kesilen bir tür çok keskin olmayan alet.eysiran gibi.şekil olarak başka.
hamurane.hamurun bütün işleminin yapıldığı yer.
hamurker.hamuru yapan hamuranenin ustabaşı.
yardımcı:hamurker yardımcısı hamuru tartan baston büken kişi.
gapakçı:bastonlara etiket vuran pasaları arabaya dizen kişi.
pişirici.büşürcü:bastonları yada okkalık hamurları küreğe dizip bıçak atan fırına salan pişiren kişi
ocakçı.fırını yakan pişen ekmekleri fırından kürekle çıkaran kişi..
tezgahtar:fırının girdi çıktısından çıkan ağızlardan ve fırının hesap işlerinden sorumlu kişi.
yamak:tezgahtar yardımcısı tezgahta ekmek satan.bakkallara ekmek sevkiyatından sorumlu kişi.
çırak:bakkallara küfeyle ekmek taşıyan kişii.eskiden bunlara tablakerde denirmiş.dışarıda ekmek satan olanlara.
küfe:çırağın bakkala sırtında ekmek götürdüğü sepet yada tekerlekli araba
mostura..fırın camekanı ekmeğin dışardan görüntüsünü sağlayan yer.
istim..ekmek hamurunun fırına atıldıktan sonra renk alması için verilen su buharı..(mithat demirsöz)

 

ÇİĞDEM AVCI

  (SND) SAFRANBOLU (ILBARIT KÖYÜ) ÇİĞDEM AVCI Özgeçmiş: İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Lisans ve Yüksek Lisans, Dokto...