ayılmıştır.
Safranbolu ve Karabük Merkez İlçenin hemen hemen
bütün köylerinde Safranbolu Çavuş Üzümü yetiştiriciliği yüzyıllardır
yapılmaktadır. Bugün itibariyle 1440 da. bağ alanımız mevcuttur
Sur.

Safranbolu’da
bağcılık tarihinin çok eski olduğunu yapılan temel kazılarından çıkan
taş kabartmalarda bulunan üzüm figürlerinden anlamak mümkündür.
Yetiştirilen üzüm çeşitlerinin başında Çavuş, Çiftlik, Aküzüm, Hafızali,
Danagöz gelmektedir. Son yıllarda Cardinal, Yalova İncisi, Atasarısı ,
İtalya, Hamburg Misketi gibi çeşitlerde eski çeşitlerin üzerine eklenmiş
ve yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Safranbolu Çavuş Üzümünün Safranbolu açısından ayrı bir önemi vardır.
Safranbolu’da bağcılık tarihinin çok eski olduğunu
yapılan temel kazılarından çıkan taş kabartmalarda bulunan üzüm
figürlerinden anlamak mümkündür. Yetiştirilen üzüm çeşitlerinin başında
Çavuş, Çiftlik, Aküzüm, Hafızali, Danagöz gelmektedir. Son yıllarda
Cardinal, Yalova İncisi, Atasarısı , İtalya, Hamburg Misketi gibi
çeşitlerde eski çeşitlerin üzerine eklenmiş ve yetiştiriciliği
yapılmaktadır.
Safr
Üzümün
çavuş ismi ile anılması konusunda yörede iki görüş vardır. Bunlardan
birinci görüş; Çavuş lakaplı veya rütbesindeki bir şahsın üzümü çevreye
tanıtması aşı kalemleri göndermesi nedeniyle, ikinci görüş ise;
ürünlerin en kalitelisi ve üst derecelerde olması “ Üzümlerin Çavuşu ”
anlamında çavuş denilmiştir.

En
kaliteli sofralık Üzüm çeşitlerinin başında yer alan Çavuş Üzümünün
Çoban Çavuşu, Pembe Çavuş, Misket Çavuşu gibi çeşitleri vardır. Kendine
has aroması, kabuğu ince, çekirdek sayısı az çekirdek içi boş olduğundan
yenilmesi kolay, tane şekli yuvarlak oval, salkım şekli orta iri ve
olgunlaşma zamanı orta erkenci (Safranbolu şartlarında Eylül’ün ilk
yarısıdır)

Safranbolu
da üzümlerin büyük çoğunluğu sofralık olarak pazarlanmakta, satılamayan
ürünler yine yörede aranan ürünler arasına giren sirke ve pekmez olarak
değerlendirilmektedir.

Bağ bozumu bittikten sonra köy gençleri elerine sopa ve boş tenekeler alırlar, çalarak ev ev pekmez toplardı.

Buna ‘‘FERFANE’’ denilerdi.Uzun kış
gecelerinde, dost, komşu, ahbaplarla akrabaların birlikte, kendi
aralarında o güne has hazırlanan her türlü yemeklerin yenilerek
gecenin geç saatlerine kadar sürdürdükleri erkeklerin yaptığı bu
eğlenceye ferfine denilir. Ferfine köylerde çok yapılan gelenek ve
hoşgörüye, sevgiye dayanan bir görgü kuralıdır. Ferfinede bir amaç da
eğlenirken köy içi ve köyler arası birlik ve bütünlüğün sağlanması,
köyde yapılabilecek çalışmalar için birlik oluşturulmasıdır. Bu
etkinliklerde halk kültürümüzün en önemli özelliklerinden olan
yardımlaşma, ortak hareket etme ve iyi komşuluk ilişkileri gibi
çalışmaları bir arada görmek olasıdır.
Şimdi bak bakalım:Asma başından, İyipgilin doruğundan ne görüyorsun.Bağlardan insan sesleri,köpek sesleri ve silah sesleri geliyor mu?
Tüm köylülerime selamlar sevgiler. Herşey gönlünüzce olsun.



Resimler(alıntı)Emeği geçenlere teşekkür ederim.
Sitemdeki
yazıların kaynağı verilmemiş olanların kaynakları bilinmediğindendir.
Hak sahipleri talep ettiği anda kaynağı yazılır ya da yazı siteden
kaldırılır. Kendi yazılarımın altında ismim vardır. Bu sitedeki
yazıların yasalara aykırı kullanımı siteyi değil kullanıcıyı bağlar. Bu
site hiçbir menfaat gözetilmeksizin sadece bilgi sağlama amacıyla
kurulmuştur ve ticari hiçbir çıkarı yoktur. Ziyaretçilerden tek talebim
DUA’dır.İyi günler sizinle olsun.
Selami ALKAN (SND) Safranbolu / 2008
Bunu paylaş:
- Facebook
- X
BAĞLARIMIZ

ayılmıştır.
Safranbolu
ve Karabük Merkez İlçenin hemen hemen bütün köylerinde Safranbolu Çavuş
Üzümü yetiştiriciliği yüzyıllardır yapılmaktadır. Bugün itibariyle 1440
da. bağ alanımız mevcuttur.

Safranbolu’da
bağcılık tarihinin çok eski olduğunu yapılan temel kazılarından çıkan
taş kabartmalarda bulunan üzüm figürlerinden anlamak mümkündür.
Yetiştirilen üzüm çeşitlerinin başında Çavuş, Çiftlik, Aküzüm, Hafızali,
Danagöz gelmektedir. Son yıllarda Cardinal, Yalova İncisi, Atasarısı ,
İtalya, Hamburg Misketi gibi çeşitlerde eski çeşitlerin üzerine eklenmiş
ve yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Safranbolu Çavuş Üzümünün Safranbolu açısından ayrı bir önemi vardır.

Üzümün
çavuş ismi ile anılması konusunda yörede iki görüş vardır. Bunlardan
birinci görüş; Çavuş lakaplı veya rütbesindeki bir şahsın üzümü çevreye
tanıtması aşı kalemleri göndermesi nedeniyle, ikinci görüş ise;
ürünlerin en kalitelisi ve üst derecelerde olması “ Üzümlerin Çavuşu ”
anlamında çavuş denilmiştir.

En
kaliteli sofralık Üzüm çeşitlerinin başında yer alan Çavuş Üzümünün
Çoban Çavuşu, Pembe Çavuş, Misket Çavuşu gibi çeşitleri vardır. Kendine
has aroması, kabuğu ince, çekirdek sayısı az çekirdek içi boş olduğundan
yenilmesi kolay, tane şekli yuvarlak oval, salkım şekli orta iri ve
olgunlaşma zamanı orta erkenci (Safranbolu şartlarında Eylül’ün ilk
yarısıdır)

Safranbolu
da üzümlerin büyük çoğunluğu sofralık olarak pazarlanmakta, satılamayan
ürünler yine yörede aranan ürünler arasına giren sirke ve pekmez olarak
değerlendirilmektedir.

Bağ bozumu bittikten sonra köy gençleri elerine sopa ve boş tenekeler alırlar, çalarak ev ev pekmez toplardı.

Buna ‘‘FERFANE’’ denilerdi.Uzun kış
gecelerinde, dost, komşu, ahbaplarla akrabaların birlikte, kendi
aralarında o güne has hazırlanan her türlü yemeklerin yenilerek
gecenin geç saatlerine kadar sürdürdükleri erkeklerin yaptığı bu
eğlenceye ferfine denilir. Ferfine köylerde çok yapılan gelenek ve
hoşgörüye, sevgiye dayanan bir görgü kuralıdır. Ferfinede bir amaç da
eğlenirken köy içi ve köyler arası birlik ve bütünlüğün sağlanması,
köyde yapılabilecek çalışmalar için birlik oluşturulmasıdır. Bu
etkinliklerde halk kültürümüzün en önemli özelliklerinden olan
yardımlaşma, ortak hareket etme ve iyi komşuluk ilişkileri gibi
çalışmaları bir arada görmek olasıdır.
Şimdi bak bakalım:Asma başından, İyipgilin doruğundan ne görüyorsun.Bağlardan insan sesleri,köpek sesleri ve silah sesleri geliyor mu?
Tüm köylülerime selamlar sevgiler. Herşey gönlünüzce olsun.



Resimler(alıntı)Emeği geçenlere teşekkür ederim.
Sitemdeki
yazıların kaynağı verilmemiş olanların kaynakları bilinmediğindendir.
Hak sahipleri talep ettiği anda kaynağı yazılır ya da yazı siteden
kaldırılır. Kendi yazılarımın altında ismim vardır. Bu sitedeki
yazıların yasalara aykırı kullanımı siteyi değil kullanıcıyı bağlar. Bu
site hiçbir menfaat gözetilmeksizin sadece bilgi sağlama amacıyla
kurulmuştur ve ticari hiçbir çıkarı yoktur. Ziyaretçilerden tek talebim
DUA’dır.İyi günler sizinle olsun.
Selami ALKAN (SND) Safranbolu / 2008