3 Temmuz 2024 Çarşamba

BAĞBOZUMU

BAĞLARIMIZ

 

 

ayılmıştır.

Safranbolu ve Karabük Merkez İlçenin hemen hemen bütün köylerinde Safranbolu Çavuş Üzümü yetiştiriciliği yüzyıllardır yapılmaktadır. Bugün itibariyle 1440 da. bağ alanımız mevcuttur
Sur.

Safranbolu’da bağcılık tarihinin çok eski olduğunu yapılan temel kazılarından çıkan taş kabartmalarda bulunan üzüm figürlerinden anlamak mümkündür. Yetiştirilen üzüm çeşitlerinin başında Çavuş, Çiftlik, Aküzüm, Hafızali, Danagöz gelmektedir. Son yıllarda Cardinal, Yalova İncisi, Atasarısı , İtalya, Hamburg Misketi gibi çeşitlerde eski çeşitlerin üzerine eklenmiş ve yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Safranbolu Çavuş Üzümünün Safranbolu açısından ayrı bir önemi vardır.

Safranbolu’da bağcılık tarihinin çok eski olduğunu yapılan temel kazılarından çıkan taş kabartmalarda bulunan üzüm figürlerinden anlamak mümkündür. Yetiştirilen üzüm çeşitlerinin başında Çavuş, Çiftlik, Aküzüm, Hafızali, Danagöz gelmektedir. Son yıllarda Cardinal, Yalova İncisi, Atasarısı , İtalya, Hamburg Misketi gibi çeşitlerde eski çeşitlerin üzerine eklenmiş ve yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Safr

Üzümün çavuş ismi ile anılması konusunda yörede iki görüş vardır. Bunlardan birinci görüş; Çavuş lakaplı veya rütbesindeki bir şahsın üzümü çevreye tanıtması aşı kalemleri göndermesi nedeniyle, ikinci görüş ise; ürünlerin en kalitelisi ve üst derecelerde olması “ Üzümlerin Çavuşu ” anlamında çavuş denilmiştir.


En kaliteli sofralık Üzüm çeşitlerinin başında yer alan Çavuş Üzümünün Çoban Çavuşu, Pembe Çavuş, Misket Çavuşu gibi çeşitleri vardır. Kendine has aroması, kabuğu ince, çekirdek sayısı az çekirdek içi boş olduğundan yenilmesi kolay, tane şekli yuvarlak oval, salkım şekli orta iri ve olgunlaşma zamanı orta erkenci (Safranbolu şartlarında Eylül’ün ilk yarısıdır)

Safranbolu da üzümlerin büyük çoğunluğu sofralık olarak pazarlanmakta, satılamayan ürünler yine yörede aranan ürünler arasına giren sirke ve pekmez olarak değerlendirilmektedir.


Bağ bozumu bittikten sonra köy gençleri elerine sopa ve boş tenekeler alırlar, çalarak ev ev pekmez toplardı.

Buna ‘‘FERFANE’’ denilerdi.Uzun kış gecelerinde, dost, komşu, ahbaplarla akrabaların birlikte,  kendi aralarında o güne has  hazırlanan her türlü yemeklerin yenilerek  gecenin geç saatlerine kadar sürdürdükleri erkeklerin yaptığı bu eğlenceye ferfine denilir. Ferfine köylerde çok yapılan gelenek ve hoşgörüye, sevgiye dayanan bir görgü kuralıdır. Ferfinede bir amaç da eğlenirken köy içi ve köyler arası birlik ve bütünlüğün sağlanması, köyde yapılabilecek çalışmalar için birlik oluşturulmasıdır. Bu etkinliklerde halk kültürümüzün en önemli özelliklerinden olan yardımlaşma, ortak hareket etme ve iyi komşuluk ilişkileri gibi çalışmaları bir arada görmek olasıdır.
Şimdi bak bakalım:Asma başından, İyipgilin doruğundan ne görüyorsun.Bağlardan insan sesleri,köpek sesleri ve silah sesleri geliyor mu?

Tüm köylülerime selamlar sevgiler. Herşey gönlünüzce olsun.

Resimler(alıntı)Emeği geçenlere teşekkür ederim.

Sitemdeki yazıların kaynağı verilmemiş olanların kaynakları bilinmediğindendir. Hak sahipleri talep ettiği anda kaynağı yazılır ya da yazı siteden kaldırılır. Kendi yazılarımın altında ismim vardır. Bu sitedeki yazıların yasalara aykırı kullanımı siteyi değil kullanıcıyı bağlar. Bu site hiçbir menfaat gözetilmeksizin sadece bilgi sağlama amacıyla kurulmuştur ve ticari hiçbir çıkarı yoktur. Ziyaretçilerden tek talebim DUA’dır.İyi günler sizinle olsun.
Selami ALKAN (SND) Safranbolu / 2008

ÇİĞDEM AVCI

  (SND) SAFRANBOLU (ILBARIT KÖYÜ) ÇİĞDEM AVCI Özgeçmiş: İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Lisans ve Yüksek Lisans, Dokto...